Hoe onze tuin er (eigenlijk nooit meer) uitzag

Hoe het huis eruit ziet toonde ik al, nu laat ik graag de tuin even zien. We hebben er de voorbije maanden al best veel in gedaan, maar ik toon nog eens hoe we hem kochten. Onderaan een plannetje!

Bovenstaande foto’s komen van het immo-zoekertje. Heel netjes, strak gazon. Zo heeft het er ‘onder ons bewind’ niet meer uit gezien.

Toen we verhuisden, was het winter en was de tuin natuurlijk niet op z’n mooist. De lelijke dingen vallen dan het meest op: koterijen, vĆ©Ć©l draad, vĆ©Ć©l hagen, alles en vakken en rechte lijnen … Niet ons ding. En die lelijke dingen zetten ze ook niet op de immofoto’s uiteraard. Een hondenkooi, een vervallen kippenhok, een oude kippenren. Draad met van die plastieken linten in gevlochten – waarom in godsnaam?

Verwaarloosde fruitbomen

Een derde van de tuin is zelfs volledig verwilderd. De vorige bewoners hebben dat deel gewoon ‘opgegeven’ de laatste jaren. We konden er zelfs niet in toen we gingen kijken, zo dicht begroeid was het.

Er staan verwaarloosde fruitbomen (appel, peer, iets perzikachtig en kerspruim), drie hele grote eiken, een doornloze (hoera) braamstruik die alles aan het overnemen is, een vlier, kastanje, beuk … Een daartussen veel distels en netels maar ook mooi vingerhoedskruid, kaasjeskruid … In de lente zijn er alvast veel mooie bloemen die ons verrast hebben.

Pioniers

Tussendoor liggen kale stukken verstoorde grond waar gemaaid gras en andere tuinafval werd gedumpt. Daar krijgen pioniersplanten zoals perzikkruid en stinkende gouwe vrij spel. Pioniersplanten: dat zijn planten met zaden die bijna overal in de grond zitten. Ze groeien heel snel maar zijn eenjarig. Waar de grond wordt omgewoeld en braak komt te liggen, krijgen de zaden de kans om te ontkiemen. Als de grond niet opnieuw wordt verstoord, zullen de jaren nadien sterkere planten de overhand krijgen, zoals netels, distels, bramen …

Weetje: klaproos is ook zo’n pioniersplant. Het is geen toeval dat het het symbool werd van de Eerste Wereldoorlog, want de plant groeide en bloeide weelderig op de verstoorde grond van de loopgraven en slagvelden.

Over septische putten en Facebook Marketplace

Over loopgraven gesproken: aan weerszijden van de weide ligt een soort gracht, prachtig afgedekt met worteldoek. Die dienen als overloop voor de septische putten: eentje voor het grijs water (keuken, waasmachine, badkamer) en eentje voor het toilet. In de meeste huizen leidt die overloop naar het riool. Wij zitten echter in een zijweggetje zonder aansluiting op het riool. Die overloop moeten we dus zelf voorzien. In normale omstandigheden zijn die grachten (gelukkig) nooit nodig, enkel als een put vol zou raken en overloopt. Als er stront in onze tuin loopt, krijgen jullie alvast de primeur, lieve lezers.

Bij de weide hoort een stalletje met aanpalend een kippenren. Oud maar doen nog prima dienst. Helemaal achteraan staat ook een kippenhok, maar dat valt al uiteen. Dichter bij het huis staat het grote duivenhok. Daar tegenover ligt een klein vijvertje, zo in een plastic kuip. MĆ©t zes vissen. Daarachter stond een oude voliĆØre, die we via Facebook Marketplace hebben verpatst voor 50 euro. Goeien deal.

Nog meer koterijen vooraan. Er stond een hondenkooi met hok, een soort afdakje, en een grote ijzeren poort. Het hondenhok heb ik ook verpatst via Marketplace, met veel moeite. Ze mochten het gratis hebben, ik was al blij dat iemand het kwam halen. Ik moest er (zonder overdrijven) 100 berichten van ‘interesse’ en ‘is dit nog beschikbaar’ tot ‘kom je het brengen’ voor doorworstelen, maar het was het waard.

En er is gras. VĆ©Ć©l gras.

Intussen zijn al veel lelijke dingen weg. Daarover later meer!

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑